Monday, December 3, 2007

Pheromones
























Ο θεός Έρωτας έχει όνομα & επιστημονική επιχειρηματολογία!

Ορισμένοι άνθρωποι είναι πάντα το κέντρο της προσοχής, ακόμα κι αν δεν είναι ιδιαίτερα όμορφοι ή ελκυστικοί
Δεν φταίνε οι γραμμωμένοι μυς, τα αστραφτερά χαμόγελα, η πνευματική διαύγεια ή η ευφυΐα. Μύθος.

Λέγεται…φερορμόνες.




Πρωτοανακαλύφτηκαν στα 1870 . Είναι γνωστές εδώ και χρόνια και αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες επικοινωνίας.
Η διεθνή τους ονομασία Pheromones προτάθηκε από τους Peter Karlson και Adolf Butenandt το 1959 και προέρχεται από την ελληνική λέξη Pheran (φέρω-μεταφέρω) και το Horman (ερεθίζω ) .







The nose knows: the sexual power of pheromones




Φερορμόνες : Oρμόνες φύλου, γοναδοτροπίνες, φερορμόνες, σεξουαλική συμπεριφορά, διαφοροποίηση φύλου ουσίες που, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση: σεξουαλική έλξη, χαλάρωση, ενθουσιασμό, ακόμη και ευφορία σε γυναίκες και άνδρες!
Οι Φερορμόνες είναι φυσικές χημικές ουσίες που απελευθερώνεται από ανθρώπους ,ζώα έντομα και φυτά).Η ύπαρξη και χρήση τους στα έντομα, έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και αποδειχθεί. Πολλά σπονδυλωτά και φυτά επίσης επικοινωνούν με τη χρήση φερορμονών .Οι ουσίες που, όταν εισπνέονται, μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση: σεξουαλική έλξη, χαλάρωση, ενθουσιασμό, ακόμη και ευφορία σε γυναίκες και άνδρες!

Διάφοροι επιστήμονες επιδόθηκαν σε πολύ kinky πειράματα. Για να πάρετε μια ιδέα, το καλύτερό τους ήταν να επικαλύπτουν ένα μικρό ξύλο με φερορμόνες θηλυκής κατσαρίδας και να αφήνουν ελεύθερες αρσενικές κατσαρίδες πάνω του. Δεν θα σας αναλύσω τί πάθαινε το ξυλάκι κάθε φορά αλλά επειδή ήταν το αγαπημένο πείραμα των επιστημόνων πρέπει να ήταν πολύ διασκεδαστικόΈτσι λοιπόν, οι φερορμόνες αρχίζουν να λειτουργούν στην εφηβεία μας. Είναι ουσίες που ουσιαστικά προσκαλούν το αντίθετο φύλο για ζευγάρωμα. Δεν μπορούμε να τις κοντρολάρουμε, δεν μπορούμε να τις μυρίσουμε ενώ πάνε κατευθείαν στον εγκέφαλο και δίνουν εντολές στο υποψήφιο ταίρι.
Ένα θύμα των φερορμονών θα σας δει όμορφο/η, έξυπνο/η, σικάτo/η, με πολύ ωραίο σώμα κι ας είστε το αντίθετο.





TΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΕΡΟΡΜΟΝΕΣ




Eίναι χημικοί αγγελιοφόροι που μεταφέρονται εκτός σώματος και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλλαγές στη φυσιολογία και συμπεριφορά ατόμων του ίδιου είδους. Η χημική επικοινωνία (οσφρητική) έχει μεγάλη σχέση με την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Στην πραγματικότητα η μυρωδιά των σωμάτων μας απεικονίζει το φυσική κατάσταση και τον εσωτερικό μεταβολισμό μας, τη διατροφή μας, το φύλο και την αναπαραγωγική μας φάση , την υγεία μας (οι ασθένειες δημιουργούν χαρακτηριστικές μυρωδιές).
Αυτές οι χημικές (οσφρητικές) ενδείξεις είναι συχνά εκείνες που καθορίζουν τις κοινωνικές μας επιλογές και προ πάντων τις επιλογές του ζευγαρώματός μας (επιλογή συντρόφου).
Στην ίδια οπτική, οσφρητική αναγνώριση της οικογένειάς μας τα μέλη έχουν μεγάλη σημασία στις κοινωνικές και αναπαραγωγικές συμπεριφορές μας, η αιμομιξία είναι όχι μόνο ένα κοινωνικό ταμπού, είναι οσφρητικό βιολογικό επίσης.
Για όλα τα θηλαστικά η μυρωδιά των κοντινών συγγενών λειτουργούν ανασταλτικά στην αναπαραγωγική λειτουργία.
Αυτή η "οικογενειακή" μυρωδιά προκύπτει από την παραγωγή των οσμών του σώματος (φερορμόνες) που ελέγχονται από το γονίδιο MHC. Αυτό το γονίδιο προσδίδει στον καθένα από εμάς
μια προσωπική μυρωδιά που διαβιβάζει σε άλλα του μέλη την άνοση κληρονομιά που έχουμε κληρονομήσει γενετικά.
Αυτή η μυρωδιά επιδρά στη συμπεριφορά μας με τόσο ισχυρό τρόπο που είναι πραγματικά καταπληκτικό.
Η ύπαρξη στον άνθρωπο ενός ενεργού δευτεροβάθμιου οσφρητικού οργάνου, του οποίου ρόλος είναι να αναγνωριστούν οι φερορμόνες, το VomeroNasal Organ (οσφρητικό όργανο), αμφισβητείται ακόμα. Πρόκειται να παρατηρηθεί εν τούτοις, ότι μια φαρμακοβιομηχανία προσποιείται να έχει ανακαλύψει μια νέα θεραπεία μέσω αυτού του οργάνου, και παράγει τα φάρμακα που εισπνέονται, βασισμένος στα μόρια του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους αποκαλούμενου Vomeropherines.


Aσκούν την επιρροή τους χωρίς ο οργανισμός υποδοχέας να αντιλαμβάνεται συνειδητά την παρουσία τους. Είναι φυσικές χημικές ουσίες που απελευθερώνεται από ανθρώπους ,ζώα ,έντομα και φυτά).Η ύπαρξη και χρήση τους στα έντομα, έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και αποδειχθεί. Πολλά σπονδυλωτά και φυτά επίσης επικοινωνούν με τη χρήση φερορμονών Eίναι ακόμη άγνωστο ποιες ακριβώς είναι όλες οι φερορμόνες που εκκρίνονται στον άνθρωπο. Tα πειραματικά δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι δράση φερορμονών στον άνθρωπο έχουν τουλάχιστον δύο κατηγορίες χημικών ενώσεων, τα αλειφατικά οξέα που εκκρίνονται στον κόλπο των γυναικών και τα στεροειδή που εκκρίνονται στους αποκρινείς αδένες του δέρματος.
H έρευνα εστιάζεται κυρίως στα τελευταία. Τα στεροειδή μπορούν να επιδράσουν στην ανθρώπινη φυσιολογία και συμπεριφορά. Tα στεροειδή αυτά παράγονται και εκκρίνονται από τους αποκρινείς αδένες του δέρματος.






ΑΝΔΡΟΣΤΑΔΙΕΝΟΝΗ-ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΟΝΗ-ΑΝΔΡΟΣΤΕΝΟΛΗ-ΕΣΤΑΤΕΤΡΑΕΝΟΛΗ


Tα πειράματα έδειξαν ότι τα στεροειδή




ανδροσταδιενόνη, Delta 4,16-androstadien-3-one




Aνδροστενόνη Androstenone (5α-androst-16-en-4-one

ανδροστενόλη 5-alpha-androst-16-en-3-alpha-ol


εστατετραενόλη estra-1,3,5(10),16-tetraen-3-ol,


Οι Copulins είναι φερορμόνες που αποτελούνται από αρωματικές ενώσεις που βρίσκονται στις κολπικές εκκρίσεις. (Σημειώστε ότι οι copulins που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα είναι εξ ολοκλήρου συνθετικά, όπως είναι όλες.)
Η έρευνα έχει δείξει ότι:
Όταν οι άνδρες εισπνέουν τις copulins μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κατά περίπου 150%, σχεδόν στιγμιαία και θεωρούν τις γυναίκες ελκυστικότερες, όπως στη φάση ωορηξίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι copulins είναι χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες για την προσέλκυση των ανδρών, και για τους άνδρες ως προς την προσωρινή αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης τους.

Oι αποκρινείς αδένες αναπτύσσονται στο έμβρυο, αλλά γίνονται λειτουργικοί στην αρχή της εφηβείας.
Aυτή η σχέση μεταξύ λειτουργίας αποκρινών αδένων και εφηβείας δείχνει ότι η λειτουργία τους είναι στενά συνδεδεμένη με τις στεροειδείς ορμόνες του φύλλου που αυξάνονται στην αρχή της εφηβείας.
Oι αποκρινείς αδένες σχετίζονται στενά με τους θυλάκους των τριχών, η συγκέντρωση τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη στη μασχάλη και η λειτουργία τους ρυθμίζεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Yπάρχουν διαφορές στα επίπεδα των στεροειδών αυτών στο δέρμα ανδρών και γυναικών. H διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στο αίμα, αλλά και στο γεγονός ότι στο ανδρικό δέρμα επικρατούν κάποια κορυνοβακτηρίδια που μπορούν να εμπλακούν στο μεταβολισμό των στεροειδών. Πρόσφατες δημοσιεύσεις συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης ενός λειτουργικού ρινικού οργάνου στον άνθρωπο. Aυτό αποτελεί το υποδεκτικό όργανο των φερορμονών, στεροειδών που εκκρίνονται από τους αποκρινείς αδένες του δέρματος και προκαλούν αλλαγές στη φυσιολογία και συμπεριφορά των ατόμων που υπόκεινται στη δράση τους.


Oι φερορμόνες, τουλάχιστον στον τομέα της σεξουαλικότητας, δρουν μεταβάλλοντας το ρυθμό έκκρισης της GnRH(γοναδοτροπίνη) και κατά συνέπεια, και της LH. Έτσι, επιδρούν στα επίπεδα των ορμονών του φύλου και στη ρύθμιση του γυναικείου κύκλου. Πιθανότατα οι φερορμόνες της μητέρας ευθύνονται για μία απότομη αύξηση της LH και της τεστοστερόνης στα άρρενα νεογέννητα, μία αύξηση που στα θηλαστικά έχει σημαντική επίδραση στην αρρενοποίηση του νεογέννητου. Oι φερορμόνες ευθύνονται για το συγχρονισμό του κύκλου σε γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο μαζί, αλλά και για την πολύ σημαντική δράση που έχει η τακτική ερωτική επαφή στη γυναικεία υγεία.Oι φερορμόνες επιδρούν και στην ερωτική έλξη.
Για παράδειγμα, η ανδροσταδιενόνη, το κυρίαρχο στεροειδές στο ανδρικό δέρμα, μειώνει το άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα στις γυναίκες, με αντίστοιχες αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι η ερωτική έλξη για τις φερορμόνες του αντίθετου φύλου είναι γραμμένη στο γονιδίωμα και κατά την ανάπτυξη του ανθρώπου με μηχανισμούς μάθησης αναπτύσσεται σε δεύτερο βαθμό η ερωτική
έλξη για τα οπτικά και άλλα χαρακτηριστικά του άλλου φύλου. Στα ζώα είναι γνωστή από παλαιότερα η μεγάλη σημασία που έχουν οι φερορμόνες και το ρινικό όργανο για την αναπαραγωγή τους. Ωστόσο, στον άνθρωπο μόλις την περασμένη δεκαετία εντάθηκε η έρευνα πάνω στις φερορμόνες και στη δράση τους στην ανθρώπινη φυσιολογία και συμπεριφορά. Aν και πολλές πτυχές του θέματος παραμένουν άγνωστες, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τα αποτελέσματα κάποιων ερευνών και να δούμε μηχανισμούς με τους οποίους εμπλέκονται οι φερορμόνες στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα.